Retro Adidas voetbalshirts

Sinds hun eerste dabblings in de wereld van sportkleding in de jaren zestig (in tegenstelling tot gewoon schoenen) heeft adidas (let op de kleine letter 'a') een respectvolle positie ingenomen in het voetbal met sterke relaties met de UEFA en de FIFA, waardoor hun status als één van 's werelds toonaangevende sportkledingmerken.

Het bedrijf werd oorspronkelijk in 1949 in Duitsland opgericht door Adolf 'Adi' Dassler - de naam komt voort uit een samensmelting van de eerste letters van zijn bijnaam en zijn achternaam. In feite was Dassler een paar jaar eerder begonnen met sportkleding in samenwerking met zijn broer Rudi, maar een bittere familiebreuk zag de broers uit elkaar gaan en Rudi ging verder met het oprichten van zijn eigen rivaliserende firma, Ruda, later omgedoopt tot Puma. Maar dat is een ander verhaal ...

In de eerste decennia van het bedrijf waren ze uitsluitend gespecialiseerd in sportschoenen en leverden ze zowel aan lokale voetbalteams als aan de Duitse nationale zijde voor wie adidas de allereerste verwijderbare noppen produceerde. Ze produceerden in die tijd ook atletisch schoeisel en begonnen de sport snel te domineren.

Pas halverwege de jaren zestig stapte het bedrijf over op sportkleding en hun merkaanwezigheid nam in de vroege jaren zeventig snel toe, toen het verschijnen van merklogo's op kleding algemeen werd. Naast hun logo (het originele 'trefoil'-ontwerp dat voor het eerst werd gelanceerd in 1960), heeft adidas het geluk dat ze slim gebruik hebben gemaakt van hun' three stripes'-afwerking - een grafisch apparaat dat nu een handelsmerk is en adidas-producten direct herkenbaar maakt. Het lijdt geen twijfel dat de drie strepen (voor het eerst onthuld in 1970 als onderdeel van een trainingspakreeks) adidas een sterk voordeel hebben gegeven in de zeer competitieve wereld van sportkledingpromotie en marketing.

Hoewel de firma de markt voor atletiekschoenen domineerde (en indruk maakte op het gebied van voetbalschoenen die in het Verenigd Koninkrijk destijds door Umbro werden gedistribueerd), zag de jaren zeventig hun voetbalkleding groeien in status met blootstelling aan het VK dankzij voornamelijk internationale wedstrijden waar veel continentale zijden begonnen adidas-strips te spelen.

Adidas stopte echter niet bij schoenen en kleding - in 1970 stapten ze over naar de voetbalproductie en sindsdien heeft vrijwel elk groot voetbalevenement overal ter wereld Adidas-ballen gezien.

In Engeland verschenen de eerste zijden die adidas droegen in 1977, met Nottingham Forest, Ipswich en Fulham tussen de zijden met de drie strepen in het binnenlandse spel. Toen de jaren 80 arriveerden, namen meer en meer partijen Adidas over en nam het bedrijf vele eerdere Admiral-contracten over, waaronder Crystal Palace en Manchester United (die Adidas meer dan een decennium kleedden) nadat het bedrijf failliet was gegaan.

Oprichter Adi Dassler stierf in 1978 voordat hij zag dat zijn bedrijf de wereldvoetbalkleding domineerde. Zijn zoon, Horst, nam het bedrijf over, maar bij zijn overlijden negen jaar later werd het gekocht door de Franse zakenman Bernard Tapie. Helaas waren Tapie's financiële transacties zeer verdacht en onder de dreiging van faillissement werd hij gedwongen Adidas over te dragen aan Credit Lyonnais, de Franse bank die hem het geld had geleend om de aankoop oorspronkelijk te doen. Een andere Fransman, Robert Louis-Dreyfus, kocht het bedrijf uiteindelijk in 1993. Louis-Dreyfus was ook president van Marseille en Adidas produceert tot op de dag van vandaag nog steeds enkele enorm innovatieve strips voor de Franse club. In feite worden alle strips die het bedrijf produceert voor de Franse binnenlandse competitie geprezen om hun uitvinding en creativiteit.

In 1985 tekende de toen machtige Liverpool-zijde bij Adidas en Arsenal ook lid van de high-profile selectie van Engelse clubs van het bedrijf.

Internationaal was de Duitse nationale zijde nooit te zien in iets anders dan adidas en vele andere Europese zijden, zoals Frankrijk, die het bedrijf door de jaren heen ook begunstigden. Noord-Ierland en Wales droegen in de jaren 80 ook adidas-strips.

Met zo'n direct herkenbaar en krachtig merk nam het bedrijf een risico in 1991 met de rebranding van het bedrijf naar 'adidas-apparatuur', gericht op hoogwaardige stoffen en producten. Voorbij waren de drie-streepafwerking en er kwamen grote, gedurfde kleurvlakken en een nieuw logo. De rebranding kon echter niet echt als een succes worden aangemerkt en het bedrijf struikelde, althans in het VK, met een onduidelijke merkrichting.

Tegen het midden van de jaren 90 zakte het stof echter geleidelijk weg en consolideerde adidas in het VK. De clubcontracten met grote namen waren verdwenen en in plaats daarvan begonnen de drie strepen in de lagere competities te verschijnen, waarbij Newcastle United de enige grote Engelse club in de selectie van het bedrijf werd. Het logo liet 'uitrusting' vallen en keerde terug naar simpelweg 'adidas', hoewel het nieuwe logo bleef bij het traditionele klaverbladontwerp dat werd overgedragen aan erfgoed / retroproducten.

Met de komst van het nieuwe millennium werd Adidas 'regeerperiode van wereldvoetbaltenues in toenemende mate bedreigd door een snelgroeiende instroom van Nike-ontwerpen en die van aartsrivaal Puma, die nog steeds een sterke aanwezigheid had in het internationale voetbal, vooral met de African League of Nations-beker .

In 2004 bundelde adidas haar krachten met de Engelse designer Stella McCartney en haar ontwerpen voor Team GB werden met trots gedragen tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. In 2005 kocht adidas het Engelse sportkledingbedrijf Reebok en herwon de controle over het Liverpool-kitcontract in een deal die zeven jaar zou duren.

Tot op de dag van vandaag blijft adidas een archetype in termen van solide en modern voetbaluitrustingontwerp, sterk tegen hun rivalen en kwaliteitskits voor internationaal en binnenlands voetbal. Hun ontwerpen zijn voor altijd toekomstgericht (hoewel sommige retro-ontwerpelementen de afgelopen jaren zijn begonnen te kruipen) met hun onmisbare sterke branding in de vorm van de drie strepen en hun logo die ervoor zorgen dat wanneer men denkt aan voetbalsets, ze geneigd zijn om aan adidas te denken.

1970-71 Anderlecht adidas thuisshirt L/SM

1970-71 Anderlecht adidas thuisshirt L/SM

£325
(Ongeveer $ 413 / € 377)
1979-80 Nantes adidas Thuisshirt L/SS

1979-80 Nantes adidas Thuisshirt L/SS

£300
(Ongeveer $ 381 / € 348)
1980-82 Frankrijk adidas Thuisshirt L/SS

1980-82 Frankrijk adidas Thuisshirt L/SS

£350
(Ongeveer $ 445 / € 406)
1980-82 Frankrijk adidas Thuisshirt L/SS

1980-82 Frankrijk adidas Thuisshirt L/SS

£350
(Ongeveer $ 445 / € 406)
1980-82 Frankrijk adidas Thuisshirt L/SY

1980-82 Frankrijk adidas Thuisshirt L/SY

£200
(Ongeveer $ 254 / € 232)
1980-82 Holland adidas thuisshirt L/SM

1980-82 Holland adidas thuisshirt L/SM

£275
(Ongeveer $ 349 / € 319)
1983-84 West Ham adidas thuisshirt M

1983-84 West Ham adidas thuisshirt M

£298
(Ongeveer $ 378 / € 346)
Manchester United adidas thuisshirt 1984-86 L

Manchester United adidas thuisshirt 1984-86 L

£350
(Ongeveer $ 445 / € 406)
1984-86 Manchester United adidas thuisshirt M

1984-86 Manchester United adidas thuisshirt M

£298
(Ongeveer $ 378 / € 346)
1984-86 Wales adidas Thuisshirt L.Jongens

1984-86 Wales adidas Thuisshirt L.Jongens

£125
(Ongeveer $ 159 / € 145)
1985 Vasco Da Gama adidas uitshirt #10 S

1985 Vasco Da Gama adidas uitshirt #10 S

£400
(Ongeveer $ 508 / € 464)